De brand die in de Parijse kathedraal Notre Dame uitbrak, is volledig geblust volgens de brandweer. Een woordvoerder zei dat de brand zich heel bijzonder snel verspreidde over de hele dakconstructie. Het gaat om een oppervlakte van circa 1000 vierkante meter.

Tal van prominenten hebben de brandweer geprezen, omdat die door moedig en kundig optreden zou hebben voorkomen dat het hele bouwerk verloren ging. Dat dreigde te gebeuren toen de vuurzee ook een grote kerktoren bereikte. De aartsbisschop van de stad, Michel Aupetit, zei dat het niet veel had gescheeld of de kerk was ingestort. In de grote noordelijke kerktoren brandde het al. Pas rond middernacht werd het duidelijk dat de toren en het bouwwerk de brand zouden overleven. Bij de bestrijding van de brand zijn twee agenten en een brandweerman gewond geraakt.

Brand Notre Dame Parijs geblust!

Kunstschatten van de Notre Dame

Het grootste deel van de religieuze kunstschatten van de Notre Dame de Paris is gered, inclusief waardevolle relikwieën. Volgens de Franse minister van Cultuur Franck Riester is veel van het reddingswerk te danken aan moedige brandweerlieden. Aupetit heeft nog geen overzicht van de schade. De voor rooms-katholieken uiterst waardevolle relikwieën zoals de beroemde doornenkroon van Jezus en het gewaad van de heilig verklaarde Franse koning Lodewijk IX, ‘Saint Louis’ (1226-1270) zijn gered.

Onderzoek brand

De autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van brand. Ze gaan er vooralsnog niet van uit dat er van opzet sprake is. Mogelijk heeft de brand te maken met restauratiewerk dat werd uitgevoerd. Maar de architect die is belast met dat werk, Philippe Villeneuve, zei verbijsterd te zijn. Hij heeft geen idee wat er is gebeurd en beklemtoonde dat er niemand aan het werk was op het moment dat de brand maandagavond uitbrak.

Bron: Brandveilig.com