Op 7 februari is het weer zover, dan is het weer carnaval. Veel cafe’s zijn vrolijk versiert en grote groepen carnavalvierders ‘dweilen’ van café naar café. Carnaval verloopt, dankzij strenge controles op brandveiligheid, over het algemeen zonder incidenten.

Brandveiligheid tijdens carnaval

Brandveiligheid

De gevolgen van brand kunnen heel ingrijpend zijn. Vooral tijdens carnaval als er decoraties hangen en er extra drukte is. Met zoveel mensen binnen is een goede vluchtmogelijkheid extra belangrijk. Reden voor vele gemeente in Nederland om dit vooraf goed te controleren. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Binnenkort wordt er door vele gemeentes weer een grote controle-actie gehouden op brandveiligheid. Vele horecagelegenheden kunnen dan een bezoekje verwachten. Tijdens deze controle wordt er vooral gelet op veilige vluchtwegen, nooduitgangen (zonder blokkades), goed werkende noodverlichting, goedgekeurde brandblusmiddelen, veilige carnavalsversiering, aanbouwsels en overkappingen.

Risico op sluiting

Wanneer er gebreken of gevaarlijke situaties worden geconstateerd in een horecagelegenheid dan moet de eigenaar direct maatregelen nemen om de veiligheid van de feestvierders te waarborgen. Dit wordt een dag later nogmaals gecontroleerd. Wanneer het dan niet in orde is kan worden overgaan tot (gedeeltelijk) sluiting van de horecagelegenheid.