In een winkelcentrum in de Siberische stad Kemerovo is zondag een uitslaande brand uitgebroken. Het dak van het winkelcentrum is hierdoor ingestort. Sommige mensen sprongen uit het gebouw om zichzelf te redden. Het dodental is inmiddels opgelopen tot 64, onder wie 41 kinderen. Veel van de slachtoffers bevonden zich op een speelplek op de vierde verdieping van het complex. Vermoedelijk is de brand in de buurt van die plek ontstaan, de precieze oorzaak is nog niet bekend.

Winkelcentrum in 2013 geopend

In het complex, dat in 2013 werd geopend, zijn behalve winkels onder andere bioscopen en restaurants gevestigd.

Brand winkelcentrum Rusland


Het vuur brak uit op de vierde etage van het gebouw, waar een speeltuin en een bioscoop gevestigd waren. Vanwege het begin van de voorjaarsvakantie waren er veel kinderen op het moment dat de brand uitbrak. Zo’n 120 mensen konden uit het gebouw worden geëvacueerd. Na twaalf uur had de brandweer de brand onder controle.

Volgens de minister van Volksgezondheid Veronika Skvortsova liggen er nog dertien gewonden in het ziekenhuis, onder wie een elfjarige jongen in kritieke toestand. Hij was uit een raam gesprongen. Zijn ouders en broertje zijn bij de brand omgekomen.

Brandalarm winkelcentrum werkte mogelijk niet

De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de dodelijke brand in het winkelcentrum in Kemerovo het gevolg was van ,,criminele nalatigheid”. Dat meldt de staatstelevisie vanuit de Siberische stad. Poetin is dinsdag in Kemerovo aangekomen en bracht een bezoek aan de rampplek. Hij legde bloemen bij een provisorisch monument ter nagedachtenis van de slachtoffers. ,,Waarom gebeurt dit? Vanwege enige criminele nalatigheid, vanwege slordigheid. Hoe kon dit ooit gebeuren?”, vroeg Poetin zich hardop af.

Volgens functionarissen die de brand onderzoeken, had een beveiligingsbeambte van het Russische winkelcentrum het omroepsysteem uitgeschakeld. Volgens de vice-gouverneur van de regio Kemerovo lijkt het erop dat de nooduitgangen en toegangsdeuren van de bioscoop op slot zaten. Het brandalarm was al sinds 19 maart buiten werking. Volgens ooggetuigen waren er nauwelijks beveiligers en bewakers, waardoor bezoekers zelf de evacuatie van de aanwezigen moesten regelen.

Brand door defecte kabel

De oorzaak van de brand is nog niet vastgesteld. Volgens de eerste onderzoeken zou een defecte kabel de brand hebben veroorzaakt. Er zijn ook meldingen van ooggetuigen dat jongeren met een aansteker aan het spelen waren. Honderden mensen zouden zich op het moment van de brand in het winkelcentrum hebben bevonden.

Brandalarm

De politie heeft inmiddels vier mensen gearresteerd na de brand. Onder de arrestanten zouden ook de directeur van het winkelcentrum zijn en twee medewerkers van het bedrijf dat het brandalarm voor het winkelcentrum verzorgt.

Honderden inwoners zijn in de Russische stad Kemerovo de straat op gegaan. Zij eisen een verklaring over de oorzaak van de brand, en willen zij een lijst met de namen van de slachtoffers, meldt het Russische persbureau Interfax.

Bron: Brandveilig.com